Toegankelijkheid kinderopvang onder druk

18 Oktober 2021

Toegankelijkheid kinderopvang onder druk

Vanavond zal Groen op de gemeenteraad haar bezorgdheid uitdrukken over de kinderopvang in de stad.  Verschillende ouders maken zich zorgen na berichten over het groeperen en centraliseren van de kinderopvang. Gemeenteraadslid Karen Maes: “In plaats van kinderopvang te centraliseren, investeert het stadsbestuur beter in het zoeken naar extra begeleiders, opleiding en een goede omkadering van het personeel.”

De ongerustheid van de ouders is begrijpelijk. Nadat schepen Ait Daoud in september plots aankondigde dat de openingsuren van de kinderopvang zullen worden aangepast, volgen nu de berichten over de sluiting van verschillende opvanginitiatieven. Ouders krijgen de boodschap dat hun kind in een gecentraliseerde kinderopvang terecht kan. Bovendien worden niet alleen de opvanguren aangepast, ouders zouden ook niet zelf kunnen kiezen welke opvangdagen ze willen. Er wordt hen een voorstel gedaan, dat te nemen of te laten is.

Borgerhouts schepen Omar Al Jattari: “Ouders worden voor een voldongen feit gesteld en weinig respectvol behandeld. Kleinschalige kinderopvang in de buurt is net de geruststelling die ouders zoeken bij de opvang van hun kind. Wij steunen de vraag van de ouders om kinderopvang Calimero pas te sluiten als er een volwaardig alternatief is in Oud-Borgerhout.”

Volgens Groen ontbreekt hier een duidelijke visie. Karen Maes: “Je kinderen dichtbij naar de kinderopvang brengen in een kleinschalig opvanginitiatief heeft niet alleen voordelen voor ouders en kind, maar ook voor de mobiliteit in onze stad. De ouders, het personeel en de kinderen verdienen meer respect.”