Red tram 8 & 24

17 Oktober 2019

Red tram 8 & 24

TRAM 8 & 24: DRASTISCHE VERANDERINGENTijdens de Borgerhoutse districtsraad kaartte Groen dit belangrijke punt aan.De Lijn plant vanaf de herfstvakantie 2019 een nieuwe dienstregeling voor een heel aantal lijnen.Dit heeft een grote impact op de mobiliteit van Borgerhout naar het stadscentrum en het Zuid. 

  • Tramlijn 24 rijdt voortaan van Silsburg naar het Havenhuis (i.p.v. Silsburg naar de Melkmarkt) 
  • Tramlijn 8 wordt ingekort van P+R Wommelgem tot Astrid (i.p.v. P+R Wommelgem naar Zuid). 

Dit heeft enkele grote knelpunten voor pendelaars. Doordat tramlijn 24 ingekort wordt tot Astrid verliezen Deurne en Borgerhout hun enige rechtstreekse verbinding naar het stadscentrum. Om in het stadscentrum te geraken moet dan aan Astrid overgestapt worden op tram 11 en deze slechts met een lage frequentie. 

Het inkorten van tramlijn 8 heeft tot gevolg dat een verbinding met Antwerpen Zuid veel moeilijker wordt. Momenteel zijn er namelijk twee intensief gebruikte tramlijnen die Borgerhout en Deurne verbinden met het Zuid. Op de spits kan je elke 4 minuten een tram nemen en dit is broodnodig. Deze trams zitten nu al overvol met pendelaars naar de kantoren op Zuid, KdG, OLV college, Sint-Lievens, etc. 

Wanneer tramlijn 8 wordt afgeschaft wordt de frequentie en tramcapaciteit tussen Astrid en zuid gehalveerd van ca. 2800 plaatsen/uur naar ca. 1400 plaatsen/uur. Pendelaars verliezen niet alleen tijd en comfort door een verplichte overstap aan Astrid (i.p.v. een rechtstreekse verbinding), bovendien zal er ook geen plaats zijn bij overstap op de nu al tjokvolle  trams aan Astrid. 

De pre-metrostations Drink, Carnot, College en Morkhoven zijn nog niet in gebruik, die ook voor een betere ontsluiting zouden zorgen vanuit Borgerhout.  Bij deze wijzigingen in dienstregeling  wordt niet gesproken over flankerende maatregelen op andere lijnen. 

Daarom vraagt Groen dat de Lijn met spoed een toelichting komt geven over de plannen voor de wijziging van de tramlijnen vanaf november.

TEKEN ONZE ONLINE PETITIE:

www.groenborgerhout.be/tram8en24