Venstertijden voor veiligere schoolomgevingen

05 Juni 2024

Deurne

Venstertijden voor veiligere schoolomgevingen

Venstertijden voor het legen van sorteerstraatjes maakt het voor schoolgaande kinderen veiliger.

Ons raadslid Giuliana Chirinos Saavedra heeft bij de districtsraad gepleit voor het invoeren van venstertijden voor vuilniswagens en specifiek voor het legen van sorteerstraatjes. Dit voorstel richt zich op het creëren van veiligere en fietsvriendelijke schoolomgevingen voor kinderen. Door deze maatregel heeft de stad zelf de kans om de verkeerssituatie rondom scholen te verbeteren.

Actie is hard nodig. Elk jaar leiden ongevallen door de dode hoek tot ernstige en soms dodelijke incidenten in Vlaanderen, waarbij vooral actieve weggebruikers slachtoffer zijn. Vrachtwagens hebben vanwege hun grootte en het beperkte zicht van de bestuurder een groter risico op dergelijke ongelukken. Verkeersveiligheid, vooral rondom scholen, moet dan ook de hoogste prioriteit hebben voor elk lokaal bestuur.

Wij pleiten daarom voor venstertijden: geen vrachtverkeer tijdens het begin en einde van de schooldag. Een algemeen verzoek voor venstertijden werd eerder afgewezen, net als ons voorstel om schoolstraten makkelijker te organiseren. Daarom richten we ons nu specifiek op venstertijden voor het legen van sorteerstraten, omdat de stad dit zelf kan regelen.

Momenteel zijn de werktijden voor het legen van sorteerstraatjes zeer ruim: van 6u30 's ochtends tot 21u30 's avonds, zeven dagen per week. Dat kan scherper.

Hoewel veel raadsleden positief stonden tegenover deze oplossing, stemden N-VA en de onafhankelijken Van Acker en Lorent tegen. Vooruit onthield zich van stemming, terwijl PVDA en Vlaams Belang voor stemden.

Met deze maatregelen kunnen we een belangrijke stap zetten richting een veiligere en gezondere leefomgeving voor onze kinderen.