Verkeersveiligheid moet topprioriteit van volgende stadsbestuur zijn

15 Mei 2024

Verkeersveiligheid moet topprioriteit van volgende stadsbestuur zijn

12 jaar mobiliteitsbeleid van Koen Kennis heeft zijn sporen nagelaten. Het roer moet om.

Antwerpen, 13 mei 2024 – Vandaag maakte de stad haar jaarlijkse verkeersveiligheidscijfers bekend. Antwerps Groen-lijsttrekker Bogdan Vanden Berghe: “12 jaar mobiliteitsbeleid van Koen Kennis heeft zijn sporen nagelaten. Het roer moet om. Met een aantal eenvoudige ingrepen kan het makkelijk anders. Dat is voor ons de inzet van de verkiezingen.”

Elke dag vallen er meer dan 3 fiets- of stepslachtoffers en geraakt 1 voetganger gewond in het verkeer. In 2023 vielen er opnieuw 10 dodelijke slachtoffers. Terwijl de Antwerpenaar volop overstapt op duurzame verplaatsingsmiddelen, volgt het beleid volgens Groen nog steeds niet.

Vanden Berghe: “De burgemeester spreekt in een eerste reactie van ‘geen opvallende trends’. Het klopt inderdaad dat het beleid van Koen Kennis weinig positieve impact had op onze verkeersveiligheid. Meer nog: sinds 2013 vielen er nog nooit zoveel verkeersslachtoffers in Antwerpen. In 2023 waren dat er 2688, tegenover 2288 in 2013. Meer en meer zijn het ook de actieve, en meest kwetsbare, weggebruikers die gewond geraken in ons verkeer.”

Nochtans kunnen volgens Vanden Berghe slachtoffers met enkele eenvoudige ingrepen vermeden worden door te werken aan een stad op maat van haar inwoners, haar fietsers, voetgangers en gebruikers van openbaar vervoer.

Groen denkt hierbij bijvoorbeeld aan het volledig conflictvrij maken van kruispunten en het weren van vrachtwagens uit woonbuurten tijdens de spitsuren. Daarnaast denkt de partij aan een actievere handhavingsrol voor de verkeerspolitie.

Vanden Berghe besluit: “Elke Antwerpenaar moet zich met een gerust hart in het verkeer kunnen bewegen. Voor Groen is een ander mobiliteitsbeleid, op maat van de zachte weggebruiker, dé prioriteit voor de komende jaren. Een stem voor Groen is een stem voor een veiligere stad.”