Verkeersveiligheid is prioriteit voor Borgerhout

07 Mei 2015

  Maandag 27 april keurde de Borgerhoutse districtsraad unaniem het voorstel van fractieleidster Inge Jooris (Groen) goed om van verkeersveiligheid een prioriteit te maken. Jooris: "In 2014 verdubbelde het aantal verkeersdoden in Antwerpen, van 9 naar 20. Dit moet een wake-up call zijn voor de Antwerpse bestuursploeg. Het aantal verkeersslachtoffers moet dringend naar omlaag."Vorig jaar vielen er in Antwerpen 2896 verkeersslachtoffers te betreuren. Dat is een stijging met 3,3 procent tegenover 2013. Het meest onthutsende is dat het aantal doden ter plaatse is verdubbeld van 9 naar 20. In plaats van meer verkeersveiligheid wordt de Antwerpenaar geconfronteerd met steeds meer verkeersleed.

"De Antwerpenaar hecht volgens de Stadsmonitor ook heel veel belang aan het aanpakken van de verkeersveiligheid", aldus Jooris die vaststelde dat de stad flink onder het Vlaamse gemiddelde scoort als het om verkeersveiligheid gaat. "Slechts 44,9 procent van de Antwerpenaren vindt dat het in Antwerpen voldoende veilig is je te verplaatsen met de fiets of te voet. En amper 38,2 procent vindt het voldoende veilig voor kinderen om zich zelfstandig te kunnen verplaatsen."

Daar wil de Borgerhoutse districtsraad verandering in brengen. De voltallige raad keurde unaniem het voorstel van Inge Jooris goed om van verkeersveiligheid een beleidsprioriteit te maken. Ook het amendement van Alain Herremans om ook in te zetten om meer sensibilisatie kon op de goedkeuring van de voltallige raad rekenen. 

Hoewel de hefbomen voor meer verkeersveiligheid in handen van het Antwerpse bestuur liggen, geeft de voltallige raad hiermee een duidelijk signaal naar de ploeg van burgemeester De Wever. "De hele raad is unaniem: de veiligheid van onze bewoners in het verkeer moet na jarenlang aanmodderen, eindelijk verbeteren.

Foto: Glasseyes View - Flickr