Voorstel dierenwelzijn goedgekeurd: "Genoeg lokale alternatieven voor handen"

27 September 2023

Hoboken

Voorstel dierenwelzijn goedgekeurd:

In september bracht Groen Hoboken een motie op de districtsraad om uitstappen naar het Dolfinarium in Brugge te vervangen door lokale diervriendelijke alternatieven.

Enige tijd geleden besliste Vlaams minister van dierenwelzijn om dolfinaria in Vlaanderen te verbieden. Dolfijnen in gevangenschap houden is niet wenselijk, luidde de redenering. Tegelijk verleende de minister een tijdelijke uitzondering aan het enige dolfinarium in België: het dolfinarium van Brugge mag nog een tijd blijven bestaan, mits het bouwen van een buitenbassin. Ook komt er in 2037 een evaluatie.

Niet consequent dus! Groen Hoboken merkte op dat de jeugddienst van Hoboken afgelopen zomer een uitstap gepland had naar het Boudewijn Seapark en het dolfinarium. Ook al kan een dolfijnenshow leuk en interessant zijn, toch is de realiteit dat de dolfijnen daar in een zeer ongunstige situatie verblijven. We vonden dat de jeugddienst van Hoboken zich vooral op het dierenwelzijn moest richten. Daarom stelden we voor om deze activiteit in de toekomst niet meer aan te bieden en diervriendelijke activiteiten in de ruime omgeving te doen. Bijvoorbeeld de kinderboerderijen in Wilrijk en in het Rivierenhof, zodat kinderen op een gepaste manier in contact kunnen komen met gedomesticeerde dieren.

Onze motie werd unaniem goedgekeurd in de districtsraad van Hoboken, een kleine overwinning vanuit de oppositie.