Stad Antwerpen wil af van woonwagenbewoners
24 Februari 2020
Woonwagenbewoners zijn niet welkom in Antwerpen. Zoveel is duidelijk nu het Antwerpse stadsbestuur het woonwagenterrein in Deurne sluit. Zonder visie. Zonder overleg. Zonder enige oplossing voor 104 bewoners en 25 kinderen die zomaar weggejaagd worden. “Het is een schande dat deze unieke, erkende woonvorm met één pennentrek gebannen wordt uit de grootste stad van Vlaanderen”, zegt Ikrame Kastit, gemeenteraadslid in Antwerpen. “Groen vraagt dat de stad binnen de drie jaar een alternatief terrein beschikbaar stelt, in overleg met de getroffen woonwagenbewoners.”
Verbroken belofte
Met zijn besluit verbreekt de bevoegde schepen Duchateau een belofte uit 2016. Toen besliste het stadsbestuur nog om het terrein te renoveren. De hoop die de woonwagenbewoners op dat moment koesterden, ligt vandaag aan diggelen. “Van alle uitdagingen op vlak van wonen in Antwerpen – en dat zijn er nogal wat – hebben woonwagenterreinen duidelijk de laagste prioriteit voor dit college”, concludeert Kastit. “De schepen doet zelfs niet de moeite een oplossing te voorzien. De bewoners moeten zelf maar op zoek gaan naar een nieuwe locatie.”
Groen eist daarom dat de stad dringend met de woonwagenbewoners om de tafel gaat zitten om een alternatieve locatie te zoeken. In de beslissing om het terrein in Deurne te schrappen, werden zij niet gehoord. “Ongehoord voor een beslissing met zulke verregaande gevolgen voor in totaal vijftig gezinnen”, vindt gemeenteraadslid Kastit. “Groen zal er nauwgezet op toezien dat schepen Duchateau het gesprek ditmaal wél aangaat.”
Woonvorm officieel erkend door Vlaanderen
Woonwagenbewoners hebben een lange en rijke traditie in Vlaanderen. Veel families, waaronder gezinnen op het terrein in Deurne, beoefenen deze unieke woonvorm al sinds de 19de eeuw. “Voor hen is wonen in een woonwagen een essentieel onderdeel van hun culturele identiteit”, zegt Kastit. “Hun levenswijze speelt een belangrijke sociaaleconomische rol in hun overleven. Als het Antwerpse stadsbestuur hun woonwagenterrein afpakt, pakken ze dus ook hun toekomst af.”
De Vlaamse Wooncode benoemt de huisvesting van woonwagenbewoners trouwens als een bijzondere doelstelling. Dat betekent dat de stad Antwerpen zelfs kan genieten van Vlaamse steun bij de aanleg van een woonwagenterrein op haar grondgebied. “Misschien kan minister van Wonen Diependaele, een partijgenoot van schepen Duchateau, hem alsnog overtuigen van het belang van een woonwagenterrein”, besluit Ikrame Kastit. “Als de minister zijn eigen wooncode onderschrijft tenminste.”