Wouter Van Besien: “Park Spoor Oost moet onderdeel worden van park Schijnvallei”

13 Juni 2015

Vandaag waren meer dan 100 Antwerpse groenen samen op het congres "Antwerpen dichtbij". In zijn eindspeech pleitte Antwerps fractieleider Wouter Van Besien voor het omvormen van Spoor Oost tot een park, zodanig dat het een onderdeel kan worden van het veel grotere groene netwerk 'park schijnvallei'. In hun visie op de verdere ontwikkeling van Antwerpen vindt Groen het belangrijk dat er acht groene vingers komen. Dat zijn netwerken van parken die starten in het centrum van de stad en zich helemaal tot ver in de regio uitstrekken. Eén van die acht groene vingers parken is het park Schijnvallei. Het start aan het Droogdokkenpark, loopt langs de vergroening van de omgeving rond het Straatsburgdok, omvat het Lobroekdok, Spoor Oost, Het Schijntje, begraafplaats St Fredegandus, het Rivierenhof, het park Groot Schijn en loopt uit naar het park van Wijnegem en verder door het provinciaal domein Vrieselhof. 

Wouter Van Besien: "Vandaag zitten er kinken in de kabel. Spoor Oost staat onder druk. Het stadsbestuur heeft er voorlopig een parking van gemaakt, en wil er in de toekomst een vrij klassiek bedrijventerrein van maken. In de uitbouw van het Schijnvalleipark hebben we Park spoor oost nodig. En dan weet ik één ding: Het zal niet dit stadsbestuur zijn die van Spoor oost een park zal maken. Het zijn de bewoners, de Antwerpenaars, die dit dossier in de goede richting zullen duwen. Het is Groen die schouder aan schouder met de bewoners Park spoor oost uiteindelijk zal realiseren." 

De volledige speech vind je hieronder.

Het congres "Antwerpen dichtbij" past in de open opbouw van het programma van Groen voor Antwerpen. In de voormiddag werd het platform gegeven aan absolute experts: Leo Van Broeck (van Bogdan & Van Broeck en KUL), Ympkje Albeda (UA), Bert Gellynck (Parkfarm) en Johan Van Reeth (BUUR). De goedgekeurde teksten zullen nu dienen om in gesprek te gaan met alle geïnteresseerde Antwerpenaren.

 

BIJLAGEN:
20150613%20Drie%20bewegingen%20voor%20een%20nieuw%20Antwerpen%20speech%20wouter%20van%20besien%20op%20congres%20%27Antwerpen%20Dichtbij%27.pdf