Van betonnen stad naar stad met veel groene ruimte
27 September 2024
Met ons Parkenplan trekken we resoluut de kaart van de gezondheid van de Antwerpenaar. Groen wil dat alle Antwerpenaren binnen de 300 meter van hun woning een park hebben dat minimaal 4 m² groen per buurtbewoner voorziet.
Groen lijsttrekker Bogdan Vanden Berghe: “Groen gaat voor een stadsbreed parkenplan dat van een betonnen stad een groene stad maakt, gezond voor al haar bewoners, groen dat verkoeling biedt in de zomer, ruimte creëert voor ontspanning en goed is voor de biodiversiteit.” In dat parkenplan gaat de partij voor veel meer kleine én grote parken, verspreid over de stad, dichtbij waar mensen wonen. Groen wil dat alle Antwerpenaren binnen de 300 meter van hun woning een park hebben dat minimaal 4 m² groen per buurtbewoner voorziet. Daarnaast wil de partij tegemoetkomen aan de nood aan grote parken en bossen.
"Onze stad is te grijs en te grauw. Denk aan pleinen vol beton zoals het Operaplein, straten zonder bomen of stenen terreinen zonder een beetje natuur. “In sommige woonbuurten is er geen parkje te bespeuren. Inwoners snakken er naar meer groen om te rusten, te sporten, te spelen en ontspannen. Een absolute flop en symbool voor de betonnen stad is het Operaplein, een stenen woestijn van 6000 m² in het midden van de stad,” stelt Vanden Berghe.
225 ha Antwerps bos gekapt (bijna 2 keer het Rivierenhof)
Tussen 2014 tot 2020 werd in Antwerpen 225ha bos gekapt (Ter vergelijking, Rivierenhof = 130 hectare). Alleen al voor Oosterweel is er 60 hectare bos gekapt, dat niet gecompenseerd wordt in Antwerpen. In een tijd waarin Vlaanderen elke dag nog 10 voetbalvelden aan open ruimte verliest, is het hoog tijd dat we het roer omgooien.
30 – 300 regel
Groen wil Antwerpen vergroenen met meer parken, groene woonstraten, schaduw en water om te verkoelen. De partij gaat hiervoor voor de 30-300-regel. Dat wil zeggen dat er in Antwerpen 30% van het oppervlak bedekt is met bladerdek en dat elke bewoner op 300 meter een speel- en buurtparkje heeft. Dit willen we ambitieus ingevuld zien: we willen dat Spoor Oost een echt park wordt zoals Park Spoor Noord, inclusief de aangrenzende spoorwegsite. Na veel gepalaver moet het Spoorpark Zurenborg, de voormalige Arop-site, het Moorkenspark en op termijn de luchthaven van Deurne er eindelijk komen. Dit en nog tal van andere concrete maatregelen staan opgesomd in het groene Parkenplan dat als doel heeft iedere inwoner van Antwerpen toegang te geven tot groene ruimte.
Meer groen houdt ons mentaal en fysiek gezond
Groen-lijsttrekker Bogdan Vanden Berghe: "Iedereen kan zien en voelen dat onze stad dringend behoefte heeft aan meer groen, aan verkoeling en aan gezonde lucht. Wij willen Antwerpen veel groener maken, met meer parken, schaduwrijke pleintjes, straten met veel bomen en water om af te koelen. Elke Antwerpenaar verdient een groene oase, of dat nu een tuin is achter je huis of een park om de hoek."
Vanden Berghe vervolgt: " Met ons Parkenplan trekken we resoluut de kaart van de gezondheid van de Antwerpenaar. Groene ruimte houdt ons mentaal en fysiek gezond, laat ons tot rust komen na het werk en geeft plaats aan kinderen om te spelen en te ravotten. Bovendien is groene ruimte een gratis airco voor de stad, iets wat helaas ook steeds noodzakelijker wordt nu we de komende jaren hittegolf na hittegolf kunnen verwachten in een steeds warmer wordende stad."
Een concreet parkenplan voor de stad
We rollen een stadsbreed parkenplan uit. We gaan voor veel meer grote en kleine parken, zodat alle Antwerpenaren binnen de 300 meter van hun woning een park hebben, dat minimaal 4 m² groen per buurtbewoner voorziet. Daarnaast komen we tegemoet aan de nood aan grote parken op wat verdere afstand.
We leggen extra grote en kleine parken aan verspreid over de stad.
- Belangrijk onderdeel is Park Spoor Oost inclusief de aangrenzende spoorwegsite, Spoorpark Zurenborg, de voormalige AROP-site, het Moorkenspark en de eerste fase om van de luchthaven van Deurne een echt park te maken.
- We verbinden bestaande parken zoals de parkencluster Harmonie-Albertpark-Provinciehuis-Hertoghe, en Brouwersvliet-Ankerrui-Hessenplein.
- We vergroenen een deel van het Sint-Jansplein en breiden waar mogelijk parken uit.
- De Quinten Matsijslei wordt opgenomen in het Stadspark.
- De tuin van het oude Stuivenbergziekenhuis trekken we door tot in de omliggende wijk.
- Ook in de dichtbevolkte en groenarme wijken buiten de Ring zoals bepaalde wijken in Hoboken, Deurne-Noord, Deurne-Kronenburg, het Kiel, Merksem-Zuid (Merksem Dokske en Kop van Merksem) zorgen we voor meer parken en groen.
In het Toekomstverbond werd een volledige overkapping van de Ring beloofd.
- We voeren de geplande ringparken en overkappingen uit en maken geld vrij om ook meteen de uitlopers daarvan, de groene nerven, tot diep in de omliggende wijken aan te leggen.
- Een volledige overkapping? Daar zijn we helaas nog niet. In de plannen voor het noordelijk deel van de Ring zijn nog grote gaten en sleuven. Voor het zuidelijk deel zijn er nog geen concrete overkappingsplannen. De droom van een volledige overkapping geven wij niet op. We bekijken waar we extra overkappingen, overkragingen, bermen, schermen en ringparken in Merksem-Luchtbal, Deurne, Antwerpen- Noord en Borgerhout kunnen realiseren. Groen wil ook zo snel mogelijk starten met het overkappen van de Ring in Berchem en Antwerpen-Zuid en de E313 in Deurne en Borgerhout.
We werken samen met randdistricten en -gemeenten aan het behoud en de uitbreiding van de groene gordel rond de stad. Dit netwerk versterken we via een gericht aankoopbeleid en subsidiëring van natuurverenigingen om gebieden aan te kopen.
We planten stadsrandbossen aan. Daartoe starten we een grondenbank voor de realisatie van boscompensatie op het grondgebied van de stad en starten we de opmaak van een RUP stadsrandbossen. De terreinen van de luchthaven in Deurne vormen in de toekomst een zeer realistische piste voor een stadsrandbos.
In samenwerking met de districten leggen we in dichtbebouwd gebied tiny forests aan: een dichtbegroeid, inheems bos ter grootte van een tennisbaan. Zo’n bos is niet alleen een prettige plek voor vlinders, vogels, bijen en kleine zoogdieren, maar ook voor mensen.
Alle parken en groenzones krijgen een beheersplan en een investeringsplan; de stad biedt daarvoor ondersteuning aan de districten.
De bestaande groene gebieden worden in al hun landschappelijke en functionele diversiteit maximaal beschermd, hersteld en/of uitgebouwd.
We verbinden het nieuwe groen met het bestaande groen, zodat er ‘groene lobben’ ontstaan, aaneengesloten groene gebieden die zich van in het centrum uitstrekken tot in de rand van de stad.
Van de Groenplaats en het Astridplein maken we pleinen met véél groen en water en een écht parkgevoel.
Last but not least brengen we het groen tot aan de voordeur van de mensen, door onze straten en pleinen te ontharden en te vergroenen, door woonerven, tuinstraten en groene pleinen aan te leggen.