Dieprode cijfers voor het Zorgbedrijf door gepruts stadsbestuur

30 Januari 2023

Dieprode cijfers voor het Zorgbedrijf door gepruts stadsbestuur

“Door het prutswerk van het stadsbestuur wordt het Zorgbedrijf gedwongen om een nooit geziene besparing uit te voeren. Dit heeft een rechtstreekse impact op de zorg voor kwetsbare Antwerpenaren én op het personeel. Dit is roekeloos bestuur, de verantwoordelijkheid van het stadsbestuur is verpletterend.”

Antwerpse senioren en kwetsbare jongeren zijn de dupe en het zorgpersoneel wordt uitgemolken


Antwerpen, 25 januari 2023
– Door de besparingsoefening van het stadsbestuur moet het Zorgbedrijf op 6 jaar tijd op zoek gaan naar 215 miljoen euro. Dat blijkt uit prognoses die op de Raad van Bestuur van het Zorgbedrijf werden gepresenteerd. Groen trekt aan de alarmbel. Gemeenteraadslid Karen Maes: “Door het prutswerk van het stadsbestuur wordt het Zorgbedrijf gedwongen om een nooit geziene besparing uit te voeren. Dit heeft een rechtstreekse impact op de zorg voor kwetsbare Antwerpenaren én op het personeel. Dit is roekeloos bestuur, de verantwoordelijkheid van het stadsbestuur is verpletterend.”

De stad wou deze besparingsoefening oplossen door het Zorgbedrijf te privatiseren. Maar dat bleek het zoveelste dossier dat dit stadsbestuur op juridisch drijfzand bouwde: de raad van state en verschillende adviesraden kraakten dit plan af.

Het auditcomité en de directie van het Zorgbedrijf zijn zeer bezorgd en hebben de problematiek al in november klaar en helder op de agenda van de Raad van Bestuur gelegd. Er moet een financiële injectie komen van de stad, of er zijn zeer drastische besparingen nodig.

Op de Raad van Bestuur van het Zorgbedrijf werd toegelicht welke maatregelen nodig zouden zijn, als het stadsbestuur haar verantwoordelijkheid niet neemt. Zonder financiële injectie moet een ongelofelijk drastisch plan worden uitgevoerd: dan moeten investeringen on hold gezet worden en moeten prijzen in rusthuizen en dienstencentra opgetrokken worden. Daarnaast zou het aanbod in dienstencentra en bijzondere jeugdzorg moeten afgebouwd worden. Sociale voorwaarden voor het personeel moeten ook nog eens ingetrokken worden.

Maar meer nog. Zelfs mét deze drastische besparingsoefening is het financiële plaatje zéér zorgwekkend. In 2024 kondigen zich dieprode cijfers aan voor het Antwerpse Zorgbedrijf. Zo diep dat er leningen moeten aangegaan worden om lonen en leveranciers te betalen.

Maar schepen Van Doesburg schuift het voor zich uit. Er is nog steeds géén budget goedgekeurd op de Raad van Bestuur van het Zorgbedrijf. De Algemene Vergadering waar dat budget moet worden goedgekeurd, is al twee keer uitgesteld.

Karen Maes: “Het Zorgbedrijf vaart al een maand zonder een goedgekeurde begroting voor 2023. En dat in een financieel zeer precaire situatie. Het is onverantwoord om dit langer te laten aanslepen. Het stadsbestuur moet met een oplossing over de brug komen. Het zou ongelofelijk onverantwoord zijn om dit te laten gebeuren. Zonder een stedelijke injectie is het Antwerpse Zorgbedrijf virtueel failliet.”

Antwerps Groen-voorzitter Bogdan Vanden Berghe wijst op de onverantwoorde houding van het stadsbestuur en de gevolgen die dat met zich meebrengen voor de zorgbehoevende Antwerpenaar: “De compleet onduidelijke positie van de leden van het stadsbestuur rond het Vlaamse decreet en het getalm van de schepen brengen het Zorgbedrijf nu in erg vieze papieren. De meest kwetsbaren worden de dupe van dit slecht bestuur en de lage prioriteit voor een robuust sociaal beleid.”