Een mobiliteitscheque voor elke Antwerpenaar

11 Februari 2018

Een mobiliteitscheque voor elke Antwerpenaar

Groen wil Antwerpenaren motiveren om zich te voet, met de fiets of het openbaar vervoer te verplaatsen.

“Dat kan door de op dit moment gratis bewonerskaarten te vervangen door mobiliteitscheques voor elke Antwerpenaar.”, zegt Freya Piryns, gemeenteraadslid voor Groen, “Met die mobiliteitscheque kunnen Antwerpenaren zelf mobiliteitskeuzes maken. Wie duurzame keuzes maakt, wordt beloond.”

Momenteel kunnen Antwerpenaren per huishouden 2 gratis bewonerskaarten krijgen om hun auto op straat te parkeren. Nochtans heeft ongeveer 15% van de Antwerpse huishoudens geen auto. In de binnenstad ligt dit percentage nog hoger. Daar zou het om ca. 30% van de huishoudens gaan. Maar wie geen auto heeft, krijgt helemaal niets. “Dat is de omgekeerde wereld.”, zegt Freya Piryns, “Als je de ambitieuze modal split uit het Toekomstverbond wil waar maken, moet je belonen wie ervoor kiest om te voet, met de fiets of het openbaar vervoer te gaan. Dat kan door elke Antwerpenaar jaarlijks een mobiliteitscheque te geven die naar keuze kan worden ingezet. De keuze voor duurzame vervoersmiddelen zal daarbij financieel worden beloond. Tegelijk maken we de bewonerskaart voor autoparkeren betalend. Maar wie wil kan zijn mobiliteitscheque hiervoor inzetten.”

Met de mobiliteitscheque kunnen Antwerpenaren openbaar vervoer, deelfietsen, deelauto’s of taxi’s betalen. Ook een fiets, fietskar, fietsstoel of elektrische rolstoel aankopen of een fietsparkeerplaats huren, behoren tot de mogelijkheden. Een bewonersparkeerkaart blijft niet langer een gratis evidentie, maar blijft betaalbaar als je dit met één of enkele mobiliteitscheques betaalt. De mobiliteitscheques van één gezin of van meerdere gezinnen kunnen ook samen gelegd worden.

We kiezen voor een zachte geleidelijke invoer van het nieuwe systeem. Op die manier kan elke inwoner zich op zijn of haar eigen tempo aanpassen. Zowel het bedrag van de mobiliteitscheque, als de kostprijs van de bewonersparkeerkaart zal jaar per jaar zachtjes stijgen.

De mobiliteitscheques zullen enerzijds gefinancierd worden door de inkomsten van de bewonerskaarten, anderzijds door het betalend parkeren van bezoekers. Op termijn kan het bedrag van die mobiliteitscheque worden toegevoegd aan de Mobib-kaart.

“Door de mobiliteitscheque in te voeren, motiveren en belonen we mensen om zich te voet, met de fiets of het openbaar vervoer te verplaatsen. Dat is goed voor de levenskwaliteit én de gezondheid van alle Antwerpenaren.“, besluit Piryns