Groen roept Antwerpse parlementsleden op om krachten te bundelen tegen kernenergie

09 Januari 2016

Wouter Van Besien doet een oproep aan alle parlementsleden afkomstig uit Antwerpen om tegen de verlenging van Doel 1 en Doel 2 te stemmen. De Groen-fractieleider wil de krachten over de partijgrenzen heen bundelen om zo  een definitief kruis te zetten over kernenergie en de omslag richting de productie van hernieuwbare energie in te zetten. Besienoproep

Van lanceerde zijn opmerkelijke tijdens de nieuwjaarsreceptie van Groen Antwerpen in het Zuiderpershuis. "De kerncentrales van Doel staan vlak bij onze stad. Het is hier in Antwerpen dat in het verleden de fout werd gemaakt om kernenergie uit te bouwen. Laten we samen de verantwoordelijkheid nemen om die fout recht te zetten en met een propere lei te beginnen." Daarom roept Van Besien zijn collega's uit Antwerpen op om hun partijen te overtuigen niet langer te investeren in de versleten centrales. "We moeten samen het engagement nemen om de energieverspilling in onze stad weg te werken en de productie van hernieuwbare energie te boosten."

In zijn opmerkelijke speech blikte Van Besien terug op het komende jaar 2016. Aan de hand van vijf ideaalbeelden schetste hij een beeld van hoe het in Antwerpen anders kan door andere politieke keuzes te maken. "Het is perfect mogelijk om het BAM-tracé te verlaten en de overkapping van de ring centraal te zetten", aldus de Groen-fractieleider. "Het is perfect mogelijk om een nieuwe menselijke aanpak voor vluchtelingen op te zetten, zowel in Antwerpen als internationaal. Het is een politieke keuze om armoede te bannen en om ambitieus te investeren in meer groen in de stad. Het is een kwestie van politieke moed om een Belgische energieomwenteling op te zetten."

Antwerpen kan dus anders. Dat is de boodschap die Groen het komende jaar in Antwerpen zal uitdragen en waarmee Groen de straat op trekt. Het vertrouwen is in ieder geval groot. "In 2018 zal blijken dat deze positieve aanpak loont", besloot Van Besien. "Dan is de tijd gekomen dat onze stad een ander bestuur en een ander beleid krijgt. Antwerpen verdient dat."

 

 

BIJLAGEN:
Nieuwjaarsspeech%20Wouter%20Van%20Besien.pdf