Van Besien wil dit doen door op de dag van de gemeenteraadsverkiezingen ook lokale volksraadplegingen te houden over inhoudelijke thema's. Zo'n volksraadpleging is op dit moment verboden in het jaar voor de verkiezingen. Groen dient daarom in het Vlaams Parlement een decreetsvoorstel in om volksraadplegingen wél mogelijk te maken op de dag van de verkiezingen. "Verzamelen inwoners voldoende handtekeningen, dan kunnen ze een vraag laten opnemen in deze volksraadpleging. Zo krijgen ze de kans om zelf de agenda te bepalen. De dag na de verkiezingen kunnen de opdrachten die voortvloeien uit de volksraadpleging meegenomen worden in de onderhandelingen over het nieuwe bestuursakkoord."
Van Besien haalde zijn inspiratie voor dit voorstel uit Hamburg, waar hij samen met de leden van Groen Antwerpen op studiereis ging. "In Hamburg werkt het systeem erg goed. Het is een heel directe vorm van democratie, dicht bij de mensen. Het verhoogt inspraak en participatie, en verkleint de kloof tussen burgers en politici. Zo werd er in Hamburg via een volksraadpleging beslist om het kiesstelsel te hervormen. Inwoners kunnen er sinds kort stemmen voor kandidaten van verschillende partijen. Een ander interessant voorbeeld is de beslissing om de energienetwerken van de stad terug te kopen zodat ze opnieuw onder de bevoegdheid van de stedelijke overheid vallen."
Ook in klassieke referendumlanden zoals Zwitserland en de VS vinden er courant volksraadplegingen plaats op de dag van de verkiezingen.
Reacties
Aanmelden via
Facebook Twitter