LEZ: forse stijging aantal boetes

04 Mei 2021

LEZ: forse stijging aantal boetes

Met de verstrenging van de Lage Emmissiezone (LEZ) bij de start van 2020 kwam er ook een einde aan de dalende trend wat betreft het aantal boetes. Dat waren er vorig jaar maar liefst 96.944. Daarmee steeg ook het gemiddelde aantal boetes van 177 naar 315 per dag, bijna een verdubbeling t.o.v. 2019. Dat is een slechte zaak. Ondanks de LEZ-pauze die de stad inlaste van maart tot mei én de algemene daling van het inkomende verkeer met 25% omwille van de verschillende lockdowns, steeg het totaal aantal boetes dus aanzienlijk.

"Eigenlijk is elke LEZ-boete er één te veel", aldus gemeenteraadslid Niel Staes die de nieuwe cijfers onder de loep nam. "Het Corona-jaar 2020 was voor velen al een bijzonder zwaar jaar financieel. Dat de stad meer dan €15 miljoen aan boetes moest uitschrijven, is een blamage voor dit stadsbestuur."

Groen blijft absolute voorstander van de LEZ, maar het mag voor de partij nooit een structurele bron van inkomsten worden. "Elke boete is en blijft ook een vervuilende wagen die de stad toch nog in rijdt." Daarom vraagt de partij aan schepen Meeuws (Vooruit) en Kennis (N-VA) om snel bij te schakelen. "Deze getallen moeten terug naar beneden. En snel. De opwaartse trend was eigenlijk al zichtbaar in januari 2020. Toen suste schepen Meeuws nog. Hij ging ervan uit dat iedereen zich wel automatisch ging aanpassen en liet het dus allemaal wat op zijn beloop."

Groen hoopt dat er gestopt worden met talmen en dat er snel ingezet op heldere communicatie rond de aangepaste regels. Tenslotte wijst Staes nog op de nood aan meer en betere mobiliteitsoplossingen aangevuld met sociale steunmaatregelen. "Dat is de beste manier om te garanderen dat iedereen zonder een nodeloze boete of een dure dagpas vlot naar Antwerpen kan komen."