Meer groen dichtbij bewoners verhoogt de leefkwaliteit in onze stad
10 Oktober 2024
De Antwerpse straten en pleinen zijn te grijs en er is veel te veel beton. Antwerpen heeft nood aan meer groen, verkoeling en gezonde lucht.
>>> Bekijk hier de concrete plannen voor Merksem Dokske
>>> Bekijk hier de concrete plannen voor Het Laar in Borgerhout
De Antwerpse straten en pleinen zijn te grijs en er is veel te veel beton. Antwerpen heeft nood aan meer groen, verkoeling en gezonde lucht. Daarom stelt Groen voor om de Antwerpse straten en pleinen véél groener te maken, met meer groene woonstraten, schaduw en water om te verkoelen. Een groene stad is een gezonde stad, én een rechtvaardige stad. Vorige week bleek immers uit een analyse van Greenpeace dat in steden doorheen het land juist de minder gegoede inwoners uitkijken op beton, terwijl de mensen met meer middelen heel wat meer groen om zich heen hebben. In Antwerpen is dat helaas niet anders.
Groen-lijsttrekker Bogdan Vanden Berghe: "Wij willen met Groen voluit gaan voor aangename straten en pleinen voor iedereen en willen die straten en pleinen zo veel mogelijk vergroenen. In de districten waar we mee besturen maken we daar al volop werk met de aanleg van tuin- en klimaatstraten (bvb. Lange Ridderstraat en Bloemstraat), aanleg van gevel- en tegeltuinen en groenslingers (bvb. in district Antwerpen en Borgerhout), aanleg van Tiny Forests (bvb. Vinçotteplein of Luchtbal), groene heraanleg van straten en pleinen... Als Groen op stadsniveau mee mag besturen, willen we daar nog veel verder in gaan. We zijn ambitieus en willen nog veel meer groen in onze straten en pleinen. We moeten durven gaan voor een echte groene metamorfose van zoveel mogelijk grijze plekken in onze stad."
Eerder lanceerde Groen al een parkenplan voor de hele stad, met nieuwe grote parken verspreid over de stad. Vandaag toont Groen hoe ze dichtbij de mensen grijze straten en pleinen willen omvormen tot groene oases. Vanden Berghe: "Elke inwoner verdient een tuin voor of achter zijn huis. Groen zorgt voor een betere levenskwaliteit, met betere ruimte voor ontspanning, waar kinderen weer kunnen buitenspelen en mensen een boekje kunnen lezen in de schaduw van een boom. Wie woont of werkt met zicht op groen in de straat is gelukkiger, gezonder en ervaart minder stress."
Daarnaast kan meer groen en ontharding ons ook beschermen tegen gevolgen van de klimaatverandering. Ons klimaat warmt op, we verwachten hogere temperaturen en tegelijk ook meer of fellere neerslag. Door te ontharden en te vergroenen kunnen we de stad afkoelen tijdens hitte en kunnen we water bufferen en laten infiltreren bij veel neerslag.
2 concrete voorstellen voor een groene metamorfose in woonbuurten
Om te tonen hoe dat kan, heeft Groen twee heel concrete voorstellen uitgewerkt voor twee specifieke buurten. Twee keer een ware metamorfose. Twee keer een groene oase voor een grijze woonbuurt.
>>> Bekijk hier de concrete plannen voor Merksem Dokske
Een vergeten plek, een plek waarvan niemand geloofde dat het ooit de leefkwaliteit zou krijgen op dit niveau. We creëren hier meer groen én meer Merksem. Sander Rottiers, lijsttrekker Groen Merksem
>>> Bekijk hier de concrete plannen voor Het Laar in Borgerhout
Een aantal van onze voorstellen om de Antwerpse woonwijken te vergroenen zijn onder meer:
- We vergroenen straten en pleinen, zorgen voor toekomstbomen en bomenbunkers en laten trams in grasstroken rijden;
- Bewoners gaan meer in buurtparkings parkeren zodat we meer kunnen vergroenen en ontharden in woonstraten;
- Bij de heraanleg van straten of pleinen zorgen we dat bestaande bomen maximaal behouden blijven en goed beschermd;
- Samen met de districten zetten we een turbo op het planten van bomen in elke straat;
- We zorgen ervoor dat er voor elk district een "Groenplan" komt zoals in de districten Antwerpen en Deurne, met een focus op bomen in straten, toekomstbomen, koelteplekken en water. We stellen voldoende middelen en mensen ter beschikking van de districten om de maatregelen in de groenplannen systematisch te implementeren.
- We maken van brede lanen zoals de Fruithoflaan, de Prins Boudewijnlaan en de Bisschoppenhoflaan ventilatie-assen met laanbomen en natuurlijke verkoeling.