Nachtwinkeltaks schiet doel volledig voorbij
03 December 2014
Het Antwerpse schepencollege wil een belasting heffen op nachtwinkels en ook op club-vzw's sexshops en videotheken. Het absurde aan de regeling is dat het stadsbestuur blijkbaar geen probleem heeft met overlast, als er maar betaald wordt. Uiteraard is overlast die een deel van deze winkels met zich meebrengt een probleem. Ook bieden sommige nachtwinkels te weinig kwaliteit. Dat moet absoluut een focus zijn van het stadsbestuur. Door kwaliteitsbewaking, door overleg en door een goede handhaving gaan de rotte appels er uit en geef je alle kansen aan ondernemers met het hart op de goede plek om Antwerpen kwaliteitsvolle nachtwinkels te geven. Veruit de meeste nachtwinkeliers zijn hiervoor bondgenoten. Ook zij willen een goede winkel en een goede relatie met de buurt. Ze zijn zelf de eerste gedupeerden als er overlast is.De taks die nu ingevoerd wordt, heeft een heel andere grondslag: wie betaalt, mag blijkbaar overlast plegen. Bovendien worden nachtwinkels zomaar gelijkgesteld met gokzaken en sexshops. Dat is zeer vreemd. De belasting is ook zeer hoog, met als gevolg dat de meest lucratieve zaken (inderdaad, de gokwinkels en sexshops) deze wellicht makkelijker zullen kunnen betalen, dan degenen met kleinere winstmarges zoals de nachtwinkels.
Het is de opdracht van de stad om ondernemen op een goede manier mogelijk te maken en te stimuleren, niet om drempels in te bouwen en ondernemers weg te pesten. We zien dat heel wat buurtwinkelstraten in Antwerpen kampen met leegstand. Zorg dat mensen die willen ondernemen dit op een kwaliteitsvolle manier kunnen en versterk daardoor de buurtwinkelstraten.
En dan er is uiteraard nog een ander aspect: nachtwinkels worden vaak uitgebaat door mensen die behoren tot etnische minderheden. Uit onderzoek uit 2011 dat Doug Sanders in Antwerpen uitvoerde, blijkt dat (zoals overal elders ter wereld) voor vele nieuwe immigranten starten met een eigen kleine winkel, restaurant of zaak vaak een sleutel is tot succes. Ze bekomen zo een basiskapitaal dat ingezet wordt voor verdere studies van de kinderen, voor de aankoop van een woning, voor de ondersteuning van de gemeenschap. Vandaag beslist de NVA-coalitie om deze mensen, die het heft in eigen handen nemen en zin voor ondernemerschap tonen, het leven onmogelijk te maken. Dat is een zware verantwoordelijkheid.