Opening Vinçotteplein: Borgerhout krijgt er een nieuw plein bij

11 September 2015

Borgerhout heeft er sinds kort een nieuw plein bij: het Vinçotteplein. Het plein is gelegen tussen de Vinçottestraat, de Kattenberg en de Cronjéstraat. Vandaag wordt het officieel geopend. Districtsschepen van Publiek Domein Roger Koreman is trots op het resultaat: "Er was al een plein, maar door de heraanleg is het plein veel groter geworden. Het Vinçotteplein loopt nu van gevel tot gevel, er is geen ruimte meer voor doorgaand verkeer. Het voetbalveld werd volledig vernieuwd, en de banken aan de rand van het gras nodigen uit om er gezellig te blijven zitten. Deze zomer hebben grote en kleine buurtbewoners al volop van het plein genoten."    Het Vinçotteplein is nog niet helemaal klaar. Tijdens de winter worden er zeven extra bomen geplant. In de lente komt er een groot, kunstig speeltoestel voor jongere kinderen bij. Volgend jaar start de sociale huisvestingsmaatschappij De Ideale Woning ook met de bouw van sociale woningen op de hoek met de Kattenberg. "De oude rijtuigmakerij wordt afgebroken en er komen nieuwbouwwoningen. De betonnen jerseys geven aan waar de rooilijn van de nieuwbouw komt," licht Koreman toe. 

  "Open ruimte is super belangrijk in ons dichtbevolkte district. We hebben maar één vierkante meter open ruimte per inwoner, dus ieder plein, ieder stukje groen wordt intensief gebruikt. Er wonen 13000 kinderen en jongeren in Borgerhout. Ze hebben plaats nodig om te spelen of om gewoon wat te zitten. Maar ook volwassenen maken graag gebruik van de pleinen. Ik ben daarom bijzonder blij dat we na het Krugerplein en het Terloplein nu ook het Vinçotteplein hebben kunnen omtoveren tot een leuke plek voor de buurt." zegt districtsvoorzitter Marij Preneel. Deze legislatuur staat nog de heraanleg van het Lt. Naeyaertplein en van het Jan Borluutplein op het programma.   Het districtsbestuur is ervan overtuigd dat het Vinçotteplein snel zal uitgroeien tot een nieuwe aantrekkelijke ontmoetingsplek in Borgerhout "Je voelt dat de buurt leeft. Er wordt druk gespeeld, en mensen genieten er van de rust van het plein. Er is net een nieuw eetcafé opengegaan op de hoek met de Cronjéstraat, en binnenkort opent er een tweede eetzaak, aan de achterkant van de Pekfabriek met een terras op het plein. Het is een goed teken als mensen willen investeren in een buurt. Het Vinçotteplein heeft alles in huis om net zo bruisend te worden als het nabijgelegen Krugerplein," zegt Preneel

Het openingsfeest op 11 september is een voorproefje. Vanaf 17 uur start een voetbaltornooi voor jongens en meisjes. Er is kinderanimatie en alle buurtbewoners krijgen een gratis drankje. Het Antwerpse hiphop- en humorcollectief NoMoBS treedt op. Ook de nieuwe eetcafé's doen mee. Op zaterdag strijkt 'Marta' neer, een markt met lokale producten.
 
Het plein is er, maar het kind heeft nog geen officiële naam. Het district heeft daarom de procedure opgestart om het 'Vinçotteplein' te dopen, zoals het bij iedereen bekend is.