Stopzetting werkloosheidsuitkering is tikkende klok

16 Mei 2025

Stopzetting werkloosheidsuitkering is tikkende klok

Als er niets gebeurt, dreigt een sociale crisis.

Als de federale plannen doorgaan om de werkloosheidsuitkering na twee jaar stop te zetten, verwacht de stad Antwerpen 1.700 extra aanvragen voor een leefloon vanaf 2026. Dat blijkt uit cijfers van de stedelijke administratie. De maatregel maakt deel uit van de aangekondigde hervorming van de werkloosheidsregeling door de federale regering.

“Deze federale hervorming zal een immense impact hebben op Antwerpen,” zegt Fabienne Toussein (Groen), lid van het Bijzonder Comité voor de Sociale Dienst. “Wie niet meteen een nieuwe job vindt, dreigt te moeten aankloppen bij het bijzonder comité. De federale overheid schuift de gevolgen daarvan door naar de steden en gemeenten, zonder enige garantie op voldoende middelen.”

Volgens de RVA telt Antwerpen op dit moment 5.174 werkzoekenden die al langer dan twee jaar werkloos zijn. Als de maatregel ingaat, is de inschatting dat één derde van hen een bijkomende leefloon zal aanvragen.

Om die te kunnen behandelen, zijn maar liefst 35 extra maatschappelijk werkers nodig — boven op het bestaande team. Dat is geen evidentie om op korte termijn te realiseren, want het is echt een knelpuntberoep. Groen vraagt daarom aandacht voor de haalbaarheid op het terrein.

“Onze stedelijke diensten doen hun werk met veel inzet, maar de marges zijn klein,” zegt Toussein. “Een plotse stijging van de werklast is niet vanzelfsprekend op te vangen. We moeten vermijden dat dit leidt tot vertragingen of een stijgende druk op het personeel.” De schepen voor sociale zaken bevestigt bovendien dat dit ook impact zal hebben op activering en ondersteunende diensten. Ook daar zal uiteraard een budgettair effect zijn en verhoogde werklast voor de diensten.

“Het stadsbestuur wil nog in overleg treden met de federale overheid, maar de klok tikt. De signalen zijn duidelijk: als er niets gebeurt, dreigt een nieuwe sociale crisis,” besluit Toussein.