Het is jouw buurt, jouw stem, onze toekomst.
Waarom zou je gaan stemmen? Wel, de buurt waarin je leeft, dat is de lucht die je inademt. Dat is de weg die je elke dag neemt van school naar huis. Dat is de bakker of het terrasje om de hoek, het plein waar je kinderen spelen en het bos waar je een rondje gaat lopen. Hoe die buurt eruit ziet, hoe veilig en gezond ze is, dat bepaalt mee je leven. De toekomst van jouw buurt, daarover beslis jij bij de verkiezingen van 13 oktober.
Hieronder vind je de 10 centrale thema's van ons verkiezingsprogramma. Je kan ook altijd verder klikken naar meer details over de verschillende standpunten.
Nabije stad
Groen wil van Antwerpen een stad maken waar de levenskwaliteit van bewoners centraal staat. Publieke ruimte is eerst en vooral verblijfsruimte, geen ruimte om verkeer door te jagen
We maken de stadskern en districtskernen aangenaam om te wandelen, winkelen, spelen, rusten, sporten en ontmoeten. We creëren autovrije kernen, winkelwandelstraten en woonerven.
Dankzij rustiger verkeer trekken we het openbaar vervoer vlot en geraken bewoners, mensen met een beperking, leveranciers, zorgverstrekkers, aannemers en andere specifieke beroepen gemakkelijker op hun bestemming.
Meer lezen over ruimte en groen in de stad
Meer lezen over slimme stadsontwikkeling
In Antwerpen is wonen een basisrecht
Alle Antwerpenaren hebben recht op een betaalbare en kwaliteitsvolle woning, of ze nu willen huren of kopen, starter zijn, alleen wonen of een groot gezin hebben. Groen maakt van betaalbaar en kwaliteitsvol wonen voor iedereen een topprioriteit.
Meer lezen over onze plannen rond sociaal wonen
Meer lezen over hoe we als stad het woonbeleid echt in handen kunnen nemen
De stad is van iedereen
Antwerpen telt meer dan 530 000 inwoners, een enorm potentieel dat Groen optimaal wil benutten.
Elke inwoner moet zich erkend voelen als Antwerpenaar, zonder discriminatie of uitsluiting. Veel Antwerpenaren ondervinden echter serieuze hindernissen door racisme en discriminatie, wat ons menselijk kapitaal schaadt.
Het middenveld speelt een cruciale rol in het herkennen en aanpakken van deze noden. Groen versterkt onderwijs, ondernemers, verenigingen en de omgeving om talenten te ontdekken en ontplooien.
Gediscrimineerde groepen verdienen extra steun om vertrouwen en inclusie te bevorderen. Voor Groen moet ‘Iedereen Antwerpenaar’ meer zijn dan een slogan, zodat iedereen zich echt een Antwerpenaar voelt en zo behandeld wordt.
Neen tegen racisme en discriminatie
Jonge en lerende stad
Antwerpen telt meer dan 168.000 kinderen en jongeren. 30% van de Antwerpenaren is jonger dan 25 jaar. Het aantal kinderen en jongeren stijgt al 20 jaar en biedt groot potentieel, maar 1 op 4 groeit op in kansarme gezinnen en verlaat de school zonder diploma. Er is een tekort aan scholen, kinderopvang, sportgelegenheden en jeugdwerk.
Eerlijke onderwijskansen zijn essentieel. Daarvoor zijn genoeg leerkrachten en omkadering, armoedebewuste maatregelen, voldoende zorg en leerlingenondersteuning nodig.
De stad besteedt maar 17,7 miljoen euro aan jeugdbeleid, een fractie van het totale stadsbudget van 2,3 miljard euro. Dit moet veranderen; jeugdbeleid moet prioriteit krijgen voor een kind- en jeugdvriendelijke stad.
Kinderopvang heeft een pedagogische en emancipatorische functie. We waarborgen toegang tot kwalitatieve kinderopvang voor elk kind, ongeacht de situatie van de ouders.
Meer lezen over onze onderwijsplannen
Onze plannen voor de Antwerpse jeugd
Voor elk kind een plaats in de kinderopvang
Zorgzame stad
Groen maakt van armoedebestrijding een topprioriteit, met structurele maatregelen voor mensen in kwetsbare posities zoals chronisch zieken en laaggeletterden.
We zetten in op wijkgerichte dienstverlening en samenwerking om armoede zowel te voorkomen als te bestrijden, met een focus op toegankelijkheid en participatie.
Voor de groeiende diversiteit onder ouderen investeren we in goede zorg en stoppen we privatisering, met aandacht voor voldoende personeel en goede arbeidsvoorwaarden.
Respect voor ons leefmilieu
We streven naar een circulaire stad zonder afval, door hergebruik, reparatie en recyclage te bevorderen.
Het reinigen van de stad en het voorkomen van sluikstorten zijn prioriteit, met strikte regels en boetes voor overtreders.
De energietransitie pakken we aan op wijkniveau.
Dieren dragen bij aan het welzijn en de gezondheid van mensen. Het welzijn van veel dieren komt nu nog te vaak in gevaar door de manier waarop ze gefokt, verhandeld, gehouden of gedood worden. Daar brengen we verandering in
Meer vrije tijd, cultuur en sport
Voldoende vrije tijd is geen luxe. Het is essentieel, net als een goede gezondheid en werkbaar werk. Genoeg vrije tijd, en genoeg mogelijkheden om die tijd naar eigen zin door te brengen, dat maakt een gezonde en gelukkige stad
We geven vertrouwen en ondersteuning aan het diverse verenigingsleven.
Iedereen heeft recht op cultuur. Cultuur daagt uit, verbindt, maakt onze samenleving sterker en zet verandering in gang. Ze zorgt voor plezier, inspiratie en troost. Groen kiest voor een cultuurbeleid dat de sector vertrouwt en autonomie geeft. We versterken de positie van kunstenaars en cultuurmakers, want zij zijn de motor van de sector.
Ondernemende stad
Antwerpen is de plek waar ondernemingen, coöperaties en tal van nieuwe initiatieven thuis zijn.
We zetten in op een economie binnen onze sociale en ecologische grenzen. Antwerpen wordt nog meer dan vandaag een broedplaats voor de economie van morgen.
We streven naar een positief ondernemings- en investeringsklimaat.
De letters A-B-E zetten we centraal in de verdere ontwikkeling van onze economie. A staat voor Antwerps, B voor Beste, E voor Ecologische en Economische Excellentie. Kernbegrippen hierin zijn lokaal en ecologisch.
De stadsdiensten zijn er voor A
We willen opnieuw een uitgebreid netwerk van dienstverlening in de wijken, politie te voet of met de fiets in de buurt, een gratis nummer voor alle Antwerpenaren en loketten waar je ook zonder afspraak met al je vragen terecht kan.
Antwerpenaren vinden nu immers alsmaar moeilijker de weg naar de stadsdiensten. Dat hoeft ook niet te verwonderen. Loketten en politiekantoren zijn enkel op afspraak open, en corona heeft een turbo gezet op de digitale dienstverlening. De stadsdiensten hebben zich teruggetrokken uit de wijken, en dat is geen goede zaak.
Groen wil hier een ommekeer.
Goed bestuur en democratie
Groen wil burgers en middenveld betrekken als partners in het bestuur.
We geloven in burgerpanels, burgerinitiatieven en burgerbegrotingen op het niveau van de stad én van de districten. Zo willen we evolueren van een louter representatieve stedelijke democratie naar een levendige stadsdemocratie met veel overleg en participatie.
Het beleid krijgt vanuit een gedeelde verantwoordelijkheid een breed draagvlak en ideeën worden dan veel sneller opgepikt.
Transparant bestuur samen met de bewoners